Home
Upload LogNAC-144
NAC-28
NAC-432
NAC-50
NAC-1296
NAC-Micro
NAC-Open

SSA Contest Calendar
- Google iCal RSS

- VHF -
VHF Club Competition
VHF Best of 9
Contest Rules

* Historical contests

Hepburn Tropo
ON4KST Chat
DX-Cluster
DXMaps
Online EDI Generator
WSJT-X to EDI converter

Reg1 VHF contests
LA VHF contests
OH VHF contests
OZ VHF contests
SP VHF contests

- HF -
SSA HF contest cup Calendar
SSA HF Contestspalten
WA7BNM Weekly Calendar

Administration

Äldre nyheter - Nyhetsarkiv


Sommartid, men UTC i loggarna! Kom ihåg att ställa om loggprogrammet så du får UTC i loggfilen. NAC-testerna startar 17z och slutar 21z. Är något QSO utanför testtiden tar inte roboten emot loggen.

Nordiska VUSHF-mötet 14 - 16 juni i Skjeberg, Norge. Mötet blir på samma ställe som för fyra år sen, Skjeberg folkhögskola i JO59AF, strax norr om Svensk-Norska gränsen. Info finns på www.vushf.no

Uppdatering av sajten igen! 2019-01-05
Ett nytt försök att uppdatera webbsidan och vi hoppas att allt skall fungera nu. Rapportera eventuella problem till vhfcontest@ssa.se!
Problemet har varit uppladdning av loggar så var uppmärksam på att ditt resultat hamnat i listorna, framför allt Jultesten. Annars skicka loggen till oss på ovanstående adress. 73 Roland - SM6EAT

Nu är januariresultaten låsta, det är för sent även för mig att ladda upp 144-loggar för januari /Jan SM4HFI
Loggar saknas men alla resultat finns för NAC144 januari 2019. I samband med uppgraderingen av PHP för servern försvann ett antal loggar efter godkänd uppladdning. De som laddat upp efter kl 9 onsdag 2 januari är med. QSOn, kommentarer och resultat finns med för alla, men inte själva loggen eller loggen som visas när man klickar på callet i resultatlistan. Om du vill ha med dina QSO kan du maila loggen till vhfcontest@ssa.se så laddar vi upp loggen. De drabbade är: SGØW, SK4AO, SK5EW, SK6EI, SK6QA, SK6W, SK7CY, SK7MW, SKØEN, SKØMM, SM1CIO, SM2HTI, SM4GRP, SM4HCM, SM4HFI, SM5EPO, SM5FMS, SM6DBZ, SM6EHL, SM6MVE, SM6OEQ, SM6OPW, SM6UQL, SM6VFZ, SM6WHY, SM7ATL, SM7DTE, SM7HGY, SM7MMQ. Resultaten finns alltså, man behöver inte skicka loggen igen om man inte vill! /Jan SM4HFI

Nytt år, välj klubb! Många loggar saknar klubb angiven, kanske man installerat ny programvara? Efter nyår behöver man ange klubb igen genom att skriva klubbens anropssignal så den hamnar i fältet PClub i EDI-filen. De flesta loggprogram har ett fält där det går att skriva in callet. Log4U har två ställen för klubb, ett för månadstesterna på kortvåg där man väljer i en lista, och ett för NAC-tester där man skriver in klubbens anropssignal själv.
SA med tvåställigt suffix, SK och SL får automatiskt eget call angivet som klubb av roboten. För specialsignal som används en del av året, t ex en jubileumssignal, kan man räkna den till annat call i årssammandraget, kontakta vhfcontest@ssa.se för det. Men endast en räknas om man använder båda i samma test.
Hur gick det i klubbtävlingen 2018 ser man här, i länken som även byter år till 2018.

Kartorna fungerar igen. Efter en insats av Roland SM6EAT och hans gäng så fungerar kartorna i resultatlistorna igen. En liten skillnad är att man får klicka på markörerna, det räcker inte att hovra över dem. Använd kartan med alla loggade stationer för att se var det finns aktivitet och kanske hitta någon du inte visste är med och kör i testerna.

Serverkrasch, kolla om du är med! Maila vhfcontest@ssa.se om din 144 eller 50-logg för november saknas i listan! Detta eftersom inlämningstiden egentligen är över, men pga serverkraschen gör vi undantag.
Gamla servern krashade natten till söndag 11 nov och överföringen till nya servern var förstås inte helt färsk utan från torsdag em. Det betyder att alla loggar to -sön saknas. Vi släpper gamla servern eftersom flera laddat upp sen denna kom igång. Ladda upp din logg igen om den saknas i resultatlistan. De som inte laddas upp kan jag förhoppningsvis få från gamla servern och ladda upp, i storleksordning 40 st.

Webverktyg för att skapa loggfil. Zbyněk OK2PIN har skapat en websida där du kan mata in dina QSO och ladda ner en EDI-fil som testroboten vill ha. Det går att välja svenska, klicka på svenska flaggan! Kryssa i NAC så kommer Default number "000" automatiskt, och rutbonus kommer med i filen att ladda ner. Sidan finns på http://ok2kjt.net/edi. Tack Zbyněk för verktyget! Jag tror många saknat det.
Nu, i ver 0.9, finns fält även för klubb och kommentar! Tack Zbyněk!

Sommartid har upphört! I alla fall för nu. Många av loggarna i NAC Open verkar ligga en timme fel. Kom ihåg att tiderna i loggfilen ska vara UTC, en del program kräver omställning, t ex LCB Logger och Taclog.

Marconi Memorial VHF contest 3 nov. ARI inbjuder till 46:e Marconitesten 3 - 4 nov 14z - 14z. 144 MHz och CW är det som gäller, och mycket aktivitet i centrala och södra Europa. Regler för 2018 på italienska och på Google för 2018 på engelska.

Kvartalstest på 432 den 7 okt i samband med Reg1-testen. Reg1-test 432 & upp startar lördag 6 okt kl 14z = 16 lokal tid. Kvartalstesten startar söndag morgon kl 8 lokal tid = 06z och håller på i 3 timmar. Liksom tidigare kan man använda samma nummerserie som i Reg1-testen och bara ladda upp QSO för kvartalstesten. Under inlämningstiden 8 dagar visas resultat mm som står i loggens huvud, sedan vad roboten räknat ut från QSO. Så räkna om loggen om du vill ha rätt siffror i resultatlistan från början.

Kvartalstest 2 sep i samband med Reg1-testen. Första helgen i september går årets största test i Europa på 144 MHz från lördag 14z till söndag kl 14z, foni och CW. Söndag morgon har SSA kvartalstest kl 8 - 11 lokal tid. Endast foni, men då luckor i nummerserien tillåts kan du köra i Reg1-testen innan, eller CW med något DX under kvartalstesten utan andra problem än att det inte räknas med i kvartalstesten. Så var gärna med i båda, alla QSO räknas med i Reg1-testen!

Alpe-Adria VHF 5 aug 07 - 15 UTC. ZRS inbjuder till Alpe-Adria VHF contest. Regler

ES Open VUSHF FD 2018
ERAU bjuder in till Field day contest första hela helgen i augusti. Var band har två 2-timmarsperioder.
1296 lördag 03 - 05z och 05 - 07z
144 lördag 15 - 17z och 17 - 19z
432 söndag 03 - 05z och 05 - 07z
50 söndag 08 - 10z
Regler hittar du här och tips för N1MM loggprogram här
Lycka till!

Robot serverproblem, är din logg med?
Kontrollera att ditt resultat i junitesterna är med i listorna. Jag har försökt kolla att loggar uppladdade på provisoriska sidan är med men kan ha missat någon. Saknar du ditt resultat och uppladdningen är stängd kan du maila loggen till vhfcontest@ssa.se eller till sm4hfi@sk4ao.net om ssa-adressen inte funkar.

EDR Nordiska test 7 - 8 juli har nu sektion C för 6 timmar! EDR inbjuder till nordisk test 7 juli 14z - 8 juli 14z, se https://vushf.dk/nye-regler-for-edrs-juli-vushf-test/. Fieldday-klassen tar en paus pga lågt deltagande. Nytt för i år är en 6-timmarsklass där man kan dela de 6 timmarna i 2 perioder. Var noga med klassangivelsen i EDI-filen, PSect=C för 6-timmarsklassen.

SM-OH log robot fail. Send logs to vhfcontest@ssa.se
Log reception is now closed. Logs received, score calculated and cross checked. Preliminary result. Next update after Kalundborg.

Landskamp SM-OH 19-20 maj. Roboten räknar fel! Maila loggar till vhfcontest@ssa.se för manuell hantering. De som redan är uppladdade är tillvaratagna. Formatet är inte viktigt, bara det är läsbar text i loggen.

Landskamp SM-OH 19-20 maj. Nu är det dags att ladda för landskampen mot OH på 144, 432 och 1296 MHz! Lördag kl 19 - 23 kör vi CW och söndag kl 8 - 12 foni. Testmeddelande rapport, löpnummer och lokator. Loggar laddar du upp på contest.ssa.se. Regler finns på regelsidan

FT8 i NAC? FT8 har blivit populärt och några kör det även i NAC. Det är två utmaningar: utbyta lokator och inte endast ruta, och att logga rapporten.
FT8-protokollet överför rutan automatiskt, de sista två bokstäverna saknas. Testreglerna säger "lokator" dvs alla sex tecken. FT8 kan överföra 13 tecken fritext, så om ingen kommer på något bättre är det så lokatorn behöver utbytas.
Rapporten som byts, t ex -17 eller +04, skrivs in på samma sätt i loggen. Specifikationen av loggformatet REG1TEST säger visserligen "RST" men den är skriven med inriktning SSB/CW så jag tolkar det som rapport enligt praxis för trafiksättet. Om loggprogrammet inte klarar att skriva in rapporten är det inte kompatibelt med FT8.

Nordiska VHF-mötet 8-10 juni 2018 i Kalundborg, OZ. Se info på http://vushf.dk/nordic-vushf-meeting-2018/ och planera kanske in en liten semestertur också, vilket de rekommenderar!

Sommartid, men UTC i loggarna! Sista söndagen i mars kl 01z ändras lokal tid från 02 till 03, dvs 2 timmar före UTC istället för 1. Kom ihåg att justera loggprogrammet så inte QSO-tiderna blir fel!

Tucnak info. Loggprogrammet Tucnak är ganska vanligt i OZ, och några använder det även i Sverige. Programmets hemsida är http://tucnak.nagano.cz/wiki/Main_Page. En dansk guide finns på http://vushf.dk/howto/contest/tucnak-setup-nac/ och en engelsk på http://www.g4ztr.co.uk/app/download/13047250/TUCNAK+MADE+EASY.pdf. Lista över specialknappar finns på http://www.m1cro.org.uk/tucnak/tucnak-special-keys.pdf.

Nytt år, bestäm vilken klubb du stödjer i klubbtävlingen! Vill du byta klubb är det dags att göra det nu. Många loggar saknar anropssignal för klubb, kontrollera i loggprogrammet att det är angivet. Resultatet i klubbtävlingen för 2017 hittar du här:http://ssa.se/?year=2017&clubscores=VHF

SK0EN vann ES Open VUSHF FD 2017! De lyckades ha flest poäng av alla deltagare på alla tre banden. Även SK5EW var aktiv i testen, men lite längre ner i resultatlistan som man hittar på http://www.erau.ee/index.php?Itemid=94. 2018 går testen 3-5 augusti.

Enkät om Reg1-tester. En arbetsgrupp jobbar med kommande VHF-tester i IARU-R1 regi. För att få reda på vad folk tycker har de en enkät, 35 frågor som tar ca 15 minuter att svara på. De vill ha svar även från de som bara delar ut några poäng ibland utan att sända in logg. Jag tror att majoriteten av svenska stationer som på något sätt deltar i Reg1-testerna hör till den kategorin!
Enkäten finns på https://www.darc.de/der-club/referate/iaru/iaru-survey/, bläddra ner lite så kommer frågorna. Svara senast 30 november.
73 /Jan, SM4HFI

Sommartid? Enligt Riksdagens förordning 2001:127 om sommartid upphör sommartid sista söndagen i oktober, kl 03 blir kl 02. Så nu är det dags att ställa om en del loggprogram igen. Testernas starttid står med både lokal tid och UTC = z i testkalendern

45th Marconi Memorial Contest VHF IARU Region 1 går 4 - 5 november 14 - 14z. Endast 144 MHz och CW. Regler på ARI hemsida, bläddra ner lite.

Reg1-test och kvartalstest 7 - 8 oktober. Lördag 7 oktober är det dags för Reg1-test på 432 MHz och högre frekvenser. Ännu svårare att nå aktiviteten än i september, men söndag morgon kl 8 - 11 lokal tid kan vi köra varandra i Kvartalstesten på 432 MHz. Kom ihåg att det är löpnummer, och att nummerserien får ha luckor, så man kan och får köra någon på CW.

Reg1-test och kvartalstest 2 - 3 september. Lördag 2 september kl 14z startar 24 timmar Reg1-test på 144 MHz, fullt med aktivitet i hela Europa. Lite svårt att nå så många om man är i JP-fältet. Men söndag morgon 06z = kl 8 lokal tid kör vi 3 timmar kvartalstest. Då är det några fler igång, är även du igång så får motstationerna en till att köra! Kom ihåg att det är löpnummer i kvartalstesterna, så det går att köra även de som är igång i Reg1-testen. Ja, det går även att själv köra Reg1-testen, löpnummer för kvartalstesten behöver inte börja på 001 och får ha luckor, t ex om man kör något DX på CW. Lycka till!

Meteorscatter Sprint Contest 12 - 13 aug. Testen går från 11 aug 22z till 13 aug 22z, dvs midnatt till midnatt lokal tid. Förra året vann SF3NR QRO-klassen stort, kanske någon utmanar deras resultat? Regler mm finns på http://mmmonvhf.de/ctestinfo.php. Ta gärna en titt på resultatet och kommentarerna med bilder från 2016. Vi känner callet SK3MF bättre än SF3NR som de använde i testen.

ES Open VUSHF Field Day contest 5 - 6 aug. Två tvåtimmarstester efter varann på var band lite olika tider under helgen. 1296 lördag morgon, 144 lördag kväll och 432 söndag morgon. Söndag morgon körs även 50 MHz som en separat test. Reglerna: http://www.erau.ee/images/Voistlustulemused/ULL_FD/ES%20OPEN%20VUSHF%20FD_rules_eng.pdf. Som loggprogram rekommenderar de N1MM+, se http://www.erau.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=237&Itemid=91.

Finland vann SM-OH. Resultatet är sammanställt och finns på www.oh6zz.com/2017/ohsm/ohsm_2017.html. Vi får försöka engagera styrkorna bättre nästa år när vi själva arrangerar. Det var precis dubbelt så många finska som svenska stationer igång, men vi hade faktiskt större andel som sände in logg. Det är 13 SM med i resultatlistan mot 16 OH.

St.-Petersburg Open VHF Championship 10 juni 2017 kl 15 - 19 UTC. Det kom ett mail från Eugene RK1AA med info om testen och länk till regler på engelska: http://alrs.info/articles.php?article_id=123. Band är 144, 432 och 1296 MHz. Testmeddelande är RST, QSO-nummer och lokator. EDI-loggar i REG1TEST-format mailas till vhf@alrs.info före 20 juni kl 21z.

Marconi memorial. Resultatlistan från höstens CW-test på 144 finns på https://slovhf.net/vhfmanager/modules/results.php?ContestID=223&language=G. Läs mer i QTC #6 2017!

SMOH-landskamp 20 - 21 maj. Vi försöker väl vinna över Finland även när de har hand om testen? Även små loggar är välkomna i landskampen. Använd inställningar för vanliga nordiska tester, dvs QSO-nummer, 1p/km och 500p/ruta. Regler

Sommartid 26 mars. Då är det dags att ställa om loggprogram så de får UTC i loggfilen. Roboten tar inte emot loggar med QSO utanför testtid.

Nordiska VHF-mötet på Tjörn 9 - 11 juni. Västkustens mikrovågsgrupp arrangerar årets nordiska VHF-möte, en chans att träffa eldsjälar för höga frekvenser i verkliga livet. Se www.vushf2017.se för mer info.

Äntligen! Nu är det inget litterärt verk som prisas av svenska akademien, utan endast diplomen i NAC-testerna sedan många år som är på väg ut. Totalt är det ca 600 diplom, för en del är det dags att blanda tapetklister...

NAC Open 31 januari Efter några påstötningar har jag lagt upp NAC Open, egentligen alldeles för sent. Med endast 12 deltagare förra året som körde fler än en NAC Open var tanken att låta den tyna bort helt. Vi tar upp dess vara på Tjörn i juni.

Välj 2016 för att se årsresultat När 2017 börjat så är årsresultatet, bäst av 9 ganska tomt. Kom ihåg att byta år till vänster för att se resultatet för 2016. Använd sökfunktionen (Ctrl+F) i din webbläsare för att snabbt hitta dina resultat. Alla band och sektioner finns på samma sida, sektioner för 28 och mikro längst ner.
Årsresultatet i klubbtävlingen. Med länken till vänster landar du på vald månad, årsresultatet finns högst upp.

Jultest annandag förmiddag. Se regler

Sommartid upphör 30 oktober. Aktivitetstesterna fortsätter gå 19 - 23 lokal tid som vid normaltid är 18 - 22z. Kom ihåg att ställa om loggprogrammet om det behövs för att få rätt tid i loggen som alltid har z-tid. Roboten protesterar om du laddar upp QSO utanför testtid.

Maila 432-loggen Om du drabbades av serverstoppet och inte kunde ladda upp loggen ska du förstås maila den till vhfcontest@ssa.se

Kolla om du är med i 432 september! Har du laddat upp en logg i lördags som inte är med i resultatlistan kan du maila den till vhfcontest at ssa.se så lägger vi in den om det inte dröjer allt för länge.

Många fina resultat i NAC144 sept 2016! Men det är ganska många som kommer att få justering av poängen, just nu 13 st. Det är ofta fel fält, men även några förväxlingar mellan noll och O, ett och I, och rutor och DXCC som inte stämmer överens. Både fel DXCC med rätt lokator och tvärt om förekommer. Även läsfel från manuell logg till datorlogg finns, U blir V, I blir J och liknande. Kolla dina bästa DX, det är oftast där felen finns. Det är fortfarande några dagar kvar att justera.

Kom ihåg Kvartalstesten på 432 söndag morgon kl 8 den 2 oktober! Kvartalstesten körs på foni kl 8 - 11 lokal tid, flest QSO körs på SSB. Den går samma helg som Reg1-testen, som börjar 14z på lördagen och håller på 24 timmar. Regler. Testmeddelande är call, rapport, löpnummer och lokator. Lycka till!

Det kom ett mail från S51FB ang Reg1-testen 3-4 sept:
Dear VHF contesters
While the date of IARU R1 VHF contest is approaching very fast I would like make you aware that already several years SLOVHF WEB page is providing VHF contest claimed scores service http://slovhf.net/en/claimed/ available for VHF / UHF / SHF contest.

For N1MM+ users the user guide is available here http://slovhf.net/en/slovhf-predhodni-rezultati/ and for TR4W users the user guide is here http://slovhf.net/en/slovhf-predhodni-rezultati-tr4w/ and with this set up automatic update of the score on the webpage is done. It is also possible to do manual updating of the score during the contest, but in this case you need to be logged into the web page.

While it very interesting for the claimed score web page visitors to see how the score of each station increase during the contest I am kindly inviting all to use this web page for publishing your score during IARU R1 VHF contest.
GL in the contest
de Miha, S51FB
p.s.:
if you have any question we are ready providing any additional info or guidance

Kom ihåg Kvartalstesten söndag morgon kl 8 den 4 september!Kvartalstesten körs på foni kl 8 - 11 lokal tid, flest QSO körs på SSB. Den går samma helg som Reg1-testen, som börjar 14z på lördagen och håller på 24 timmar. Regler. Testmeddelande är call, rapport, löpnummer och lokator. Lycka till!

ESTONIAN OPEN VHF/UHF/SHF FIELD DAY
ERAU bjuder in till test första helgen i augusti. 50, 144, 432 och 1296 MHz olika tider, se regler på http://www.erau.ee/images/Voistlustulemused/ULL_FD/es%20open%20vushf%20fd_rules_eng_2015.pdf. De rekommenderar att logga med N1MM+, konfigfiler finns här

Sverige vann finnkampen stort! Inga protester har kommit så det preliminära resultatet är fastställt. Det finns finns här.

Nu finns NAC28 klasser och mikrovågsbanden med i "Best of 9". Kom ihåg att välja rätt år till vänster. Alla tester är på samma sida, scrolla om du inte ser det du letar efter. Mikrovågsbanden och 28-sektionerna ligger sist.

Väsentliga skillnader från den gamla plattformen innefattar bland annat att alla tävlingar kommer visa inrapporterad claimed score tills dess att deadline för logguppladdning har gått ut, samt att det går bra att ladda upp (och ersätta) sin log flera gånger fram tills deadline.

Sverige vann finnkampen stort! Resultat och komplett QSO-lista finns på här. Hör av dig senast 2016-06-15 till vhfcontest@ssa.se om du se någon bedömning som är felaktig. Det är enda testen där vi tillämpar korscheck, det är ungefär lika många fel i vanliga NAC.

SM - OH 2016 Första loggarna har kommit. SMOH2016-CLAIMED

SM-OH 21 - 22 maj! CW lördag kväll och Foni söndag morgon, 144, 432 och 1296 MHz
Regler har samma poängberäkning som övriga nordiska tester. Testmeddelande RS(T), löpnummer och lokator. Loggar med e-post till vhfcontest@ssa.se

SSA nordiska och Kvartalstest i helgen. Telefoni via Aurora är förstås OK, men se upp så det blir rätt vid loggningen av kvartalstesten! För foni ska det stå 1 eller 6 direkt efter callet i EDI-filen, inte 2, 3 eller 4 som det blir med CW.
Subregionala tester startar över hela Europa kl 14z på lördag. Söndag morgon kör vi Foni i kvartalstesten. Reglerna tillåter att ha luckor i nummerserien i kvartalstestloggen, som alltså inte behöver börja på 001, så man behöver inte vänta till söndag morgon om man inte vill.

Sommartid, men UTC i loggarna! NAC går 19 - 23 lokal tid, 17 - 21 UTC när det är sommartid.

Bokning för VHF-mötet i Finland öppen Info och bokning: http://rats.fi/vushf-2016/registration/

ARI EME-test 9-10 april, 25-26 sept 2016. Regler mm finns på http://www.eme2008.org/ari-eme/contest.html

VHF Testkalender 2016. Alex IV3KKV har sammanställt VHF-tester i en lista på http://www.contestvhf.net/images/stories/Documenti/IARU%20Contest%20Calendar%202016_v1.pdf.

Marconi Memorial resultat 2015 finns på http://www.ari.it/images/stories/VHF2015/ClassificheContestMMCVHF2015.pdf

Finland vann SM - OH 2015. Resultat finns på finska resultatsidan.

2015-04-02

Uppladdning av loggar verkar funka igen

Då verkar felen efter php-uppdateringen vara lösta. Det är rätt poäng, kartor funkar, mm. Hör av dig till vhfcontest@ssa.se om du hittar något fel vi inte hittat.

2013-08-23: "Bäst av 9" inlagt.

2013-08-22: Klubbtävlingen med sammanställningar inlagt. Finns vissa småfel fortfarande men det mesta skall stämma.

2013-08-20: Klubbtillhörigheter inlagda. vv. kontrollera och meddela oss om någonting inte stämmer.

2013-08-03: Tidigare resultat för NAC-28 samt NAC-Micro är nu inlagda i systemet, men ej ännu verifierade.

2013-07-17: Vi har börjat ladda över tidigare resultat, Januari-Juni 2013, dessa resultat saknar diverse funktioner, kommentarer, etc som inte hänger med över från det gamla systemet, varför tabellerna kan sakna vissa värden jämfört med resultat från Juli och framöver.

2013-07-14: OBS! Kortvågstesterna (SSA MT, mm) laddas fortfarande upp på HF-Sidorna på ssa.se